Projecte de programació informàtica i iniciació a la robòtica

 

La programació i la robòtica no és només una eina de futur, sinó un suport de l’aprenentatge des de ben petits; augmenta la motivació, l’autonomia, treballa estratègies de resolució de problemes i fomenta la creativitat dels alumnes. A més, els nens que treballen amb ordinadors busquen consells d’altres companys, per tant, socialitzen més entre ells i treballen de forma col·laborativa.

Hem posat en marxa el projecte d’iniciació a la robòtica amb continuïtat al llarg de tota l'escolarització dels nostres alumnes.

En els primers cursos, a Educació Infantil, primer, segon i tercer de Primària, treballem amb Bee-bots.

La Bee-bot és una abella-robot que mitjançant programacions d'itineraris senzills fa que l’alumne aconsegueixi estructurar el seu pensament, analitzar i aprendre per descobriment mitjançant l’assaig-error de manera molt vivencial. Aquesta eina és importantíssima pel treball espacial, per millorar l’orientació de l’alumne i per a començar el treball cooperatiu (treballar en equip, organitzar-se i arribar a acords respectant les aportacions dels companys/es). A més, ajuda a assimilar altres capacitats i competències en àrees com llengües o matemàtiques.

A Educació Primària s'utilitzen diferents eines web que permeten a l'alumne començar a programar, primer de forma més guiada  i posteriorment més oberta i creativa amb el programa Scratch.

La forma de programar amb Scratch és molt intuïtiva i gràfica. D'aquesta manera, qui utilitza Scratch només ha de concentrar-se en com combinar les instruccions per aconseguir el seu objectiu, sense perdre el temps en aspectes molt més tècnics.

La facilitat amb que es poden començar a fer programes amb Scratch el fan una eina excel·lent per aconseguir que els nostres alumnes desenvolupin habilitats com el pensament lògic, la creativitat o el treball cooperatiu.

En els últims cursos d'Educació Primària combinem l'Scratch amb la robòtica amb el kit de Lego WeDo, activitat que dóna més sentit encara a la programació ja que els alumnes veuen reflectit el treball de la pantalla en un objecte que obeeix les ordres que ells els donen.També et pot interessar...

Escola Nova 21

El nostre centre forma part del programa Escola Nova 21. Aquest programa proposa que el conjunt del sistema avanci cap a un horitzó comú, anomenat ...

llegir més »

Itinerari psicopedagògic Vedruna

DOIP. Departament d'Orientació i Intervenció Psicopedagògica

Alguns dels nostres alumnes necessiten una mirada més individualitzada, una aproximació més acurada per conèixer millor les seves capacitats reals ...

llegir més »

.

EntusiasMAT

Enguany a l’escola treballem les matemàtiques amb EntusiasMAT, un programa didàctic-pedagògic; estructurat, divertit i molt efectiu que, partint de...

llegir més »